Bytet1995 Bytet, roman
En medelålders stressad man, får känningar i bröstet som tyder på en hjärtinfarkt. Han vill inte oroa hustrun och omgivningen eftersom han inte vill slå av på takten. Livskvalitet för honom betyder hårt arbete, god mat och dryck. Motion är tråkigt. Nästa infarkt blir allvarligare och ett hjärtbyte blir nödvändigt.

Samma månad som boken BYTET, Lars Molins första bok i jag-form kom ut, intervjuades han av journalist Ingemar Unge. Artikeln var publicerad i tidningen Vi nummer 32/33, 1995.
Boken blev den sista som Lars Molin skrev.
Du kan läsa artikeln under Lars Molin i menyraden ovanför och under Publicerat av Lars Molin
Han skrev den utifrån egna erfarenheter och det var till sist den andra hjärtinfarkten som till slut satte punkt för hans skrivande/regisserande.

 

Duell_i_gryningen_bok

1985 Duell i gryningen och andra skrönor, noveller
Stelbenta myndighetspersoner, uppstudsiga kommunister på nyårsfest i Ådalen, torparen som tjurigt hävdar sin rätt till egen mjölkpall, passionerade jägare på nattliga strapatser och många andra möter vi i  Lars Molins samling skrönor, närmare bestämt 18 stycken.
Med glimten i ögat och på ett hejdlöst gott humör driver han respektlöst med det som förtjänar att drivas  med. Men här finns också berättelser av allvarligare slag som den om mannen som älskar sin grävmaskin och vars kärlek bokstavligen slås i spillror.

Lars Molin Sällskapet tog 2013 fram en nyutgåva av boken
– hur du får tag i den kan du läsa under Litteratur i menyn och under Nyutgåvor

Korset_bok1982 Korset, roman
En ung flicka nästan ett barn, dör av en överdos heroin. Sådana dödsfall är numera vanliga för att skapa tidningsrubriker. Rikspolischefen och ansvariga politiker vadjar till "vanligt folk" om stöd i kampen för att få slut på narkotikabrottsligheten. En dag får de oväntad hjälp. En ökänd, grekisk narkotikalangare hittas levande korsfest på dörren till en polisstation i en av Stockholms förorter. Korsfärstningen av narkotikalangaren startar en kedjereaktion.
Rädsla och främligsfientligheter orsakar en rad våldshandlingar. Och landet skakas i sina grundvalar när några politiker utnyttjar det opinionsläge som uppstått.

 Bomben1980 Bomben, roman
Sergels torg en tidig sommarsöndag. På kanten till fontänen sitter en man i vit skyddsdräkt, runt hela området står varningsflaggor med texten: RADIOAKTIV STRÅLNING! LIVSFARA! Polisen larmas, men man gör sig ingen brådska: "Det är väl en halvgalen miljödemonstrant som vanligt." Men hotet är inget skämt. I fontänen står en ståltub fylld med plutonium - en atombomb. Och mannen är ingen demonstrant; han kommer att göra allvar av sitt hot och låta bomben detonera, ...

 
Trkusten_bok1979 Träkusten, roman
Lars Molin skildrar målande och med stor inlevelse de fattiga människornas desperata försök att förbättra sina levnadsvillkor. Mot sig har de överheten - träpatroner och myndighetspersoner - som alla intar en oresonlig attityd och har hela maktapparaten på sin sida. Hur ska de lyckas? Den 26 maj 1879 gick femtusen sågverksarbetare i Sundsvallsdistriktet i strejk. En plötslig lågkonjunktur hade sänkt deras redan låga löner från 2:50 om dagen till 1:50. Många skulle få svälta. Landshövding Curry Treffenberg kallades till Sundsvall för att reda ut strejken. Han rekvirerade flottstyrkor och militär som en styrkedemonstration mot arbetarna. Men skulle det gå så långt som till öppen strid? Rädslan spred sig längs kusten...

 

Sommarmord1977 Sommarmord, roman
En sextonårig flicka hittas död, misshandlad och våldtagen i ett radhusområde. Misstankarna kommer att riktas mot ett håll - mot den man som lever samman med flickans mor. De ges ymnig näring av kvällstidningarnas kriminaljournalistik. Mästaren på området - J-son i Kvällstidningen - har snabbt kommit på platsen och bygger upp teorier på sitt eget närgångna sätt. Den idylliska roslagsstaden blir för några veckor centrum för ett intensivt spaningsarbete...

 
1975 Lassas
LassasÅke Larson, Lassas, är några och fyrtio och jobbar som asfaltläggare. Han drar från ort till ort allteftersom arbetsplatserna skiftar, bor i egen husvagn och umgås mest med kompisarna i laget. Efter en skilsmässa har han blivit helt rotlös i tillvaron och när arbetet slutar fram mot vintern har han egentligen ingenstans att ta vägen. Han far till Stockholm och tar in hos sin bror, som är framgångsrik socialdemokratisk politiker, men inte heller där kan Lassas känna sig hemma. Lassas tillhör kroppsarbetarnas överklass. Han har goda inkomster och har varit erbjuden att avancera men tackat nej. Han har varit ombudsman men avgått i samband med en vild strejk. I återblickar berättas hans bakgrund: barndomen i Norrland, en tidig sexresa till Paris, förälskelse och sprucket äktenskap, fackliga strider och minnen av fadern som dog av silikonslunga.Vild_Hussen_bok1973 Vild-Hussen, roman
Hans namn var Magnus Huss. Han har för övrigt en plats i svensk historia som den förste som reglerade en norrlandsälv. De sociala följderna detta fick för många människor har gjort Huss till en även i vår tid omdebatterad personlighet. Då Lars Molin låter honom återuppstå i romanform får vi uppleva människan bakom myten, förstå honom utifrån dåtida förutsättningar och värderingar". Magnus Huss, kallad "Vild-Hussen" (1755-1797) har gått till historien för regleringen av Indalsälvens lopp och katastrofen som skapade "Döda fallet".

 Pendlare_bok1971 Pendlaren, roman
Varje fredag kör den trettioårige Helge Löwén de femtio milen mellan Stockholm och Sollefteå i sin Mercedes Diesel: Åtta timmar med bil. Fyratusenfemhundra mil om året för att få vara tillsammans med familjen ett par dygn i veckan. han är förman på ett bygge i City. Där bor han under arbetsdagarna i sin husvagn. Centralt och bra. Men hans verkliga hem är Norrland. Jobben har trutit i Ådalen och han har fått dra söder ut. Först var han med och byggde Arlanda, nu är det Hötorgscity. Ibland får Helge besök av några ungdomar, som berättar om sitt sätt att se världen, om samhället som är fel och kontakterna mellan människorna, som måste förändras. Deras frågor får honom att tänka över sin pendlande tillvaro. Men där uppe väntar Maria och barnen. På vägen har Helge tillfälle att tänka över sitt liv och överväga dess möjligheter. Är han på flykt? Vill han inte se verkligheten i ansiktet?

Bomsalva

1970 Bomsalva, roman
Rune Lindgren är verkmästare vid Drakforsens kraftverksbygge. En salva per dygn måste skjutas annars rubbas arbetarnas förtjänst. En dag hör han explosionen på avstånd - salvan har gått för tidigt. Döda och lemlästade bryts fram och man ställer frågan: vem bär ansvar för olyckan? Verkligheten bakom Lasses roman Bomsalva och hans film Bomsalva var arbetet vid kraftverksanläggen i Hjälta och Storfinnforsen.

 

 

 

 Utöver dessa böcker finns Lasse med i följande böcker:

Noveller för världens barn 2009, Konten_att_bertta_en_historia_bok
Stockholm informationsförlaget, Författare Zhang Alling
I den medverkar Lasse med novellen, Konstnär Danielsson.

Tredje novellboken 2001, N&K
Författare H-E Ekengren och B. Loretzon-Ekengren
I den finns Lasses novell, Duell i gryningen med.

Konsten att berätta en historia 2001, Ordfront
Författare Anders Sundelin
I boken finns en intervju med Lasse där han bl.a. berättar om sin relation till tv-serien Tre kärlekar och varför den blev så populär. Om vad han anser är en bra historia och om att skriva manus på böcker som redan är skrivna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp igen!