Magra kvinnor – det är ju för fan värre än bordsmargarin, sagt av Ingvar Hirdvall i Lars Molins ”Potatishandlaren”. Ett Guldkorn i potatisåkern som jag precis avnjutit. Det var ett tag sedan men Lars Molins TV-pjäser är banne mig guld. Nu tror jag att jag samlat på mig de flesta på DVD. Det betyder att jag är rik.

”Jag var på partikongress nyligen. Liturgin sig lik. Översteprästen stod framme och predikade, menigheten nickade samtycke med jämna mellanrum, kollekten till internationellt bistånd gav alla syndernas förlåtelse. Kort sagt en typisk svensk kongress. Jag räddades av bokbordet där Lars Molins Duell i Gryningen fanns. Huvudnovellen har TV-filmats men originalet är bättre, andra pärlor är när kommunisterna skramlade ihop böterna innan de slängde länsman ut genom fönstret på Kramforsparken, eller ro gäddrag ovanför sitt barndomshem m.m.
Jag måste rusa ut för tänk om jag gapskrattat i "kyrkan".

Mjölkpallen är en av dom roligaste filmerna! Molin var min idol i filmbranschen, han har gjort en räcka riktigt bra och roliga filmer. När han dog var det nån som skrev: "Lars Molin har visat oss att man kan göra stor konst utifrån lust och livsglädje och inte bara utifrån ångest och elände." Ett eftermäle av högsta klass.

Tänk bara på Potatishandlaren  - förbannade satans säng jävel. Ligg still för helvete om du inte vill blir morsa i....  Men gör nånting..... Ja vad ska jag göra? Hämta en svets eller nåt.... åhhhhhhh

När jag hade sett Potatishandlarn först gången så skrattade jag med jämna mellanrum i fyra dar efteråt. Tror den är det roligaste jag har sett i hela mitt liv! Kan komma att tänka på den ibland och börja skratta bara för det.

En riktigt fin scen också på morgonen efter. När potatishandlarn försöker smita och gubben sitter på vakt i hallen så han inte kommer iväg. Och sen i köket där dom sitter och glor på varann till Lassgård utbrister: "Men det var en riktigt skitsäng" och sen bryter skrattet löst. Det är skådespeleri på riktigt hög nivå!

Hirdvall är lysande. Molin sa själv en gång att Hirdvall är det bästa som finns. Hans "gubbar" i Molins filmer är otroligt bra.

Jag kände stor saknad när Molin gick bort, det är bara att hoppas att det finns någon som kan ta upp hans fallna mantel

 

 

Upp igen!