Triumfens kväll för Sveriges Television!
SVT Dramas produktion, Den tatuerade änkan, vann en Emmystatyett, benämnd som televisionens Oscar statyett.
Och TV-chefen Sam Nilsson premierades som bäste TV-chef genom att få det mycket prestigefyllda priset Directorate Award.

pdfLäs artikeln här!

Håkan Gelin som arbetade på Vägverkets maskininköpskontor, DMi berättar på sin blogg:
”På DMi svarade vi också för försäljning av alla maskiner som var gamla eller inte behövdes längre.
Lite kuriosa - Sven Weckström som var vår maskinförsäljare sålde lastbilen till Sveriges television inför inspelningen av Mjölkpallen som Lars Molin skrev och regisserade.
Allt skulle funka på en tagning sedan blev bilen skrot efter tagningen.
Lars Molin var ju biträdande vägmästare på ett arbetsområde i Uppsala län innan hann blev författare och regissör på heltid.
Han skrev en rolig artikel i nr 5 1998 i Vägverkets Produktions tidning som på den tiden hette På Väg om hur det gick till när Olof Palme gett ett vallöfte att fixa ny väg till Kapellskär.”

Lasses artikel hittar du under: Publicerat av Lasse i menyraden ovan.


VI VANN EN ANDRA BRÖLLOPSRESA!!!

Ja, det var titeln på den första artikel som publicerades om Lars Molin.
Det blev dessutom massor av bilder på både honom och hans dåvarande fru och de figurerade i flera nummer av Allas. Han hade efter att till mej sagt att det var väl ingen konst att "sno ihop en historia" då jag stolt visat honom att jag vunnit en bröllopsresa till Rimmini i Italien, genom att berätta hur min dåvarande man och jag träffades. Jag har nu lyckats få tag i berättelsen som Lasse skrev och som gav honom vinsten.
Materialet är hämtat från Allas, nr 31 0ch 32 1969, foton Lars Falk och du kan läsa Lasses berättelse här nedan!
Iréne Holmgren, ordförande i Lars Molin Sällskapet

Lars Molin, författaren, har blivit utskälld av både allmänhet och kritiker.
Så kan det gå när man angriper vårt välfärdssamhälle, avslöjar vår oförmåga att lösa konflikter och våra usla relationer till varandra.
Tjocka släkten är en politisk serie, ett angrepp på arbetarrörelsen.
Tidningen VI mötte Lasse i Luleå för att diskutera detta.
Allt kunde läsas i VI tidningen nummer 18, 1975

Artikeln har jag hittat och fotat på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Iréne Holmgren, ordförande

Tjocka släkten

Samma månad som boken BYTET, Lars Molins första bok BYTET i jag-form, kom ut intervjuades han av journalist Ingemar Unge. Artikeln var publicerad i tidningen Vi nummer 32/33, 1995.

”Fast den handlar inte om Lars, den handlar om Lennart som behöver ett nytt hjärta. ”Bytet” är den dubbeltydiga titeln. Själv tänker Lars Molin behålla sitt gamla hjärta, som han haft på service efter en hjärtinfarkt”.

Artikeln har jag hittat och fotat på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Iréne Holmgren, ordförande.

När blir livet löjligt?

”Lars Molins TV-film ”Korset” som visas i tre delar i TV 2 på söndagar – har många kontroversiella inslag. Den är ett gott exempel på Molins egenart. Han har kvar sitt samhällsengagemang nu som vid debuten för 15 år sedan.”
Allt kunde läsas i VI tidningen nummer 9, 1985

Artikeln har jag hittat och fotat på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Ordförande

Öb ska snacka kanoner

 

Magra kvinnor – det är ju för fan värre än bordsmargarin, sagt av Ingvar Hirdvall i Lars Molins ”Potatishandlaren”. Ett Guldkorn i potatisåkern som jag precis avnjutit. Det var ett tag sedan men Lars Molins TV-pjäser är banne mig guld. Nu tror jag att jag samlat på mig de flesta på DVD. Det betyder att jag är rik.

”Jag var på partikongress nyligen. Liturgin sig lik. Översteprästen stod framme och predikade, menigheten nickade samtycke med jämna mellanrum, kollekten till internationellt bistånd gav alla syndernas förlåtelse. Kort sagt en typisk svensk kongress. Jag räddades av bokbordet där Lars Molins Duell i Gryningen fanns. Huvudnovellen har TV-filmats men originalet är bättre, andra pärlor är när kommunisterna skramlade ihop böterna innan de slängde länsman ut genom fönstret på Kramforsparken, eller ro gäddrag ovanför sitt barndomshem m.m.
Jag måste rusa ut för tänk om jag gapskrattat i "kyrkan".

Porr-chock_220Det blev stort rabalder då filmen Badjävlar kom, Lasse berättar själv i TV programmet – Lars Molin i våra hjärtan, att ”först låg filmen i karantän i månader och dåvarande tv-chefen Örjan Wallqvist sa, detta vill svenska folket absolut inte se. Sen gick Badjävlar i Norge och där fick tv-chefen sparken och Norges Arbetarblad skrev ” Är svenskefolket slaktefärdigt”.

Artikeln är skriven av Anders Sundelin, frilansjournalist och författare

Först ett minne:

Nej, han har inte tid. Han är fullt upptagen med att klippa sista omgången av Tre kärlekar. Han är pressad så in i helvete... Men, okej, fast inte längre än två timmar, sen måste han tillbaka till klipprummet.
Han kommer fem minuter för sent, småspringer över parkeringsplatsen.
Två och en halv timme senare säger servitrisen att hon tyvärr måste be oss gå; personalen måste få gå hem nu.
En halv timme senare står vi fortfarande kvar på parkeringsplatsen, i vintermörkret, med händerna nerkörda i fickorna, och han talar om dessa fantastiska svenska skådespelare, om skådespelarlönerna i Hollywood, om flygplanet de byggde för Tre kärlekar, om en kompis som...

Visst fan, förstår du.

 

Lars Molin är död. Hans folkliga berättarkonst har satt outplånliga spår i den svenska TV-dramatiken. Folkkär, bullrig, produktiv. Ofta samlades en miljon svenskar , eller flera, framför TV-apparater- na när det var dags för Molin premiärer. I dagens vipåtv berättar flera medarbetare på SVT Drama i Stockholm om sin relation till Lars Molin (se sista sidan).

Dramaturgen Gunilla Jensen har jobbat med Lars Molin i 25 år. Läs hennes berättelse om mannen som ung och diskussionsglad sökte sig till televisionen och den nystartade TV2-teatern när 70-talet var nytt – och om den utveckling som sedan följde.

pdfLäs artikeln här >>

 

Upp igen!