Har du berättelser/minnen från någon av Lasses inspelningar,
vänligen hör av dej till:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lassesfilmer

Det är svårt att få tag i enstaka Dvd filmer av Lars Molin.
För tillfället finns bara Lars Molins samlade klassiker finns att köpa i en box till förmånligt pris.
Vad respektive film handlar om kan du se här nedan och också läsa om de filmer/serier han gjort och som inte finns på Dvd.
Du hittar Molinboxen med 9 av Lars Molins filmer på Internet (Ginza.se Discshop.se Cdon.com )
och på Kontorshuset Stop 76 Östhammar Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Telefon: 0173-885 80
Kontorshuset Stop 76 säljer även Gunilla Jensens biografin: Lars Molin - mitt i berättelsen

Ted Ström har skrivit FILMMUSIKEN till flera av Lars Molins filmer, vill du lyssna eller köpa hans CD:n gå in på www.tedstrom.se och klicka på Diskografi så hittar du skivan.
Där berättar även Ted om sitt första möte med Lars Molin och deras samarbetet.

På SVT:s Öppet arkiv kan du ta del av flera av Lars Molins filmer, se under I Lars Molins fotspår och under länkar.

 

Lars Molins filmer - tidigare utgivna på Dvd!  

3 Kreuger Dvd1998 Ivar Kreuger. Tv-serie, del 1-3. TV-epos som var en tittarsuccé.
En dramatisk skildring av de turer som ledde till den berömda    Kreugerkraschen. Ivar Kreuger var en affärsman som påverkade en hel värld och vars öde fortfarande är höjt i dunkel. Filmatiseringen speglar också Kreugers kärlekshistoria med den gåtfulla finskan Tuula. Lars Molin har dessutom en helt egen teori om vad som egentligen hände i Ivar Kreugers lägenhet i Paris den 12 mars 1932...
 Serien om I. Kreuger blev det sista som Lars Molin gjorde innan han gick bort.
SERIEN KAN DU ÄVEN SE PÅ SVT:s ÖPPET ARKIV


 

1 Den tatuerade nkan Dvd1998 Den tatuerade änkan. Den tatuerade änkan är en komedi. Berättelsen handlar om Ester, en kvinna i övre medelåldern med vanan att skämma bort såväl sin buffliga man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster och det blir början på uppbrottet och ett nytt liv för henne. Nu börjar livet äntligen le mot Ester som blir den Tatuerade Änkan. Den tatuerade änkan spelas av Mona Malm, en roll skriven direkt för henne. Hon uppvaktas av spännande kavaljerer spelade av bl.a Sven Wollter, Ingvar Hirdwall, Jan Malmsjö och Erland Josephson.
FILMEN KAN DU ÄVEN SE PÅ SVT:s ÖPPET ARKIV


 

5 Phandlaren KungligT Dvd1996 Potatishandlaren, efter novell av Ulla Ekh. Potatishandlaren handlar om bonden Johansson och hans dotter Märta. Gubben Johansson börjar bli till åren och oroar sig över hur det skall gå med gården. Visserligen sköts den exemplariskt av dottern Märta som drar hela lasset men hon är ju inte purung och inga barn har hon heller...
FILMEN KAN DU ÄVEN SE PÅ SVT:s ÖPPET ARKIV, ÄVEN SOM SYNTOLKAD!


1986 Kunglig toalette. Tv-film. Kunglig toilette är en berättelse om en småstad som "drabbas" av kungabesök. Det ska bli en högtid och en festyra utan motstycke och alla vill visa upp staden från sin bästa sida! En som inte deltar i den allmänna upphetsningen är före detta kommunalrådet Egon Karlsson. Han är en gammal socialdemokrat som i ungdomen följt Vilhelm Mobergs maning att gå med i Republikanska klubben, gått ur statskyrkan och vapenvägrat. Egon Karlsson ställer frågan: "Vad får vi ut av ett kungabesök"?2 Kejsaren av Portug Dvd1992 Kejsaren av Portugallien. Tv-serie, del 1-3 Selma Lagerlöfs klassiska berättelse om faderskärleken över allt förnuft. Den fattige torparen Jan i Skrolycka och hans hustru Katarina får sent i livet ett barn, en vacker flicka som döps till Klarafina Gulleborg. Hon är Jans stora kärlek och ger mening åt hans slitsamma liv. Storbonden på Fallagården, den hotfulle Lars Gunnarsson, gör anspråk på torpet och Klarafina tar jobb i Stockholm för att kunna friköpa föräldrarnas bostad.
Hon blir borta väldigt länge och Jan längtar sig sjuk och tröstar sig med dagdrömmar. Han förvandlas till Kejsar Johannes av Portugallien och håller hov på ångbåtsbryggan, i väntan på sin Kejsarinnas återkomst..

Tre Karlekar1991 Tre kärlekar, tv-serie, del 9-11
Här kan du läsa om inspelningen och se bilder
1989 Tre kärlekar. Tv-serie, del 1-8.
Blev genombrottet för Samuel Fröler, Jessica Zandén och Lena T Hansson.
En släktkrönika från 40-talet som behandlar makt, släktfejder, romantik och erotik på ett spännande och gripande sätt. Handlingen tar sin början år 1944 i skuggan av andra världskriget och efterkrigstiden. I centrum står familjen Nilsson på fädernäsgården med pappa Egon och mamma Ester. Inget av deras barn vill ta över gården utan har andra planer.
SERIEN KAN DU ÄVEN SE PÅ SVT:s ÖPPET ARKIV4 MidvDuell Saxofh Dvd

1983 Midvinterduell. Tv-film. I Midvinterduell får vi följa en vendetta mellan småbrukare Egon Lundin och Statens Vägverk rörande en, i Vägverkets tycke, olagligt byggd och utplacerad mjölkpall. Om en fri man som inte böjer sig i en fråga som kan tyckas vara en skitsak. Han tar upp en våldsam kamp för sin egen ägandes mjölkpall. För honom är den mycket viktig, eller som han själv säger, "Om man inte frågar oss om en så´n skitsak som en mjölkpall, då kommer dom inte ens att fråga oss när dom kommer och skär ballarna av oss. Man är ingen stut"!
1986
Saxofonhallicken. Tv-film. Saxofonhalliken är en "Betraktelse om Stadshotellet som ungdomsgård för vuxna", för att citera Lars Molin själv. Här, på Stadshotellet i småstaden, hittar vi hela persongalleriet - de unga danslejonen, den förfriskade krogmadammen och det glada sällskapet. Ny för kvällen är Vera, en frånskild tvåbarnsmamma i sina bästa år. Dansbandets saxofonist följer de tafatta kontaktförsöken
mellan Vera och en handelsresande och bestämmer sig för att hjälpa henne på traven. Han spelar klassikern "Petite fleur" igen och igen och igen och igen...


zoombiefilm1982 Zoombie. Tv-serie. Familjekomedi om byråkraten Holger, alias Anders Nyström som gör uppror En dag får Holger höra att han är en "jävla zombie". Trött på kontorslivet och alla problem där hemma, bestämmer han sig plötsligt för att sluta gå till jobbet och förse sin familj med pengar. Han eldar upp alla kontanter, kreditkort och obligationer. Med metspöet under armen tar han dagen som den kommer och låter andra människor ta hand om sina egna problem. Det dröjer inte länge förrän kaos utbryter och pengarna snabbt tar slut. När fru Doris förlorar frisörsjobbet och barnen slutar på sina praktikplatser och konstnärsprogram, inser familjen att den inte klarar sig utan Holger. Men kommer han att återvända?
Film kommer vi att visa på vår Filmfestival - Lars Molin i våra hjärtan 2016-11-12. Dessutom kommer Huvudrollsinnehavaren, skådespelare Anders Nýström att medverka och berätta om inspelningen och samarbetet med Lars Molin, se vidare under I Lars Molin fotspår. 


repm1979 Repmånad, Manus: Lasse Åberg, Bo Jonsson, Lars Molin. Regi: Lasse Åberg
Televerksarbetaren Jonsson har blivit inkallad till rep!övning och följs till tåget av sin omtänksamma mamma. På regementet träffar han många av sina gamla kompisar, bl a Löfgren. Denne ska senare på kvällen visa Jonsson och de andra hur man fixar en brud, i detta fall flickan på markan. Exteriörscenerna är inspelade utanför järnvägsstationen i Uppsala och på Upplands regemente (S 1) i Uppsala. 
polare aff1976 Polare, Regi: Jan Halldoff. Lars Molin var medförfattare.
De fyra barndomskamrater 30-årsåldern, som fortfarande hänger ihop och träffas regelbundet raggar en kväll upp två tjejer. De fortsätter festen hos en av dem. I fyllan och villan ligger grabbarna med en av tjejerna. Hon blir med barn och polarna grips av panik. I rollerna bl.a. Anki Lidén och Göran Stangertz.
0 Badjvlar dvd1971 Badjävlar. Tv-film. Regi: Christian Lund. 
Sommargäster säger man på vårdad rikssvenska. Badjävlar säger man gärna om man är bofast. Badjävlar är ungefär samma sak som: "såna tokar som kommer ut och badar långt innan det är dags att ta av sig långkalsongerna". Men de nöjer sig inte med att bada i det iskalla vattnet, de kräver dessutom en service i form av läkare, vägar, båthamn m.m., vilket dessa små kommuner inte har råd med. Under några få hektiska sommarveckor femdubblas kommunens invånare.
FILMEN KAN DU ÄVEN SE PÅ SVT:s ÖPPET ARKIV

 

 

 

Ytterligare filmer av Lars Molin - men som ej finns utgivna på Dvd!

1994 Sommarmord. Långfilm.

Peter Haber som livstrött alkoholist i deckaren om ett mord. I rollerna även Lena T Hansson, Rolf Lassgård, Göran Stangertz och Allan Svensson.
Sylvia åker till Teneriffa för att komma över sin sorg från sin skilsmässa med Per-Erik. Där träffar hon Sture, en alkoholiserad svensk med ett diffust förflutet, som räddar henne från en våldtäkt. Sture tar hand om Sylvia och följer också med hem till Sverige.
Han flyttar hem till Sylvia och dottern Eva som bor i en liten norrländsk kuststad. Efterhand får han en bra kontakt med Eva, en vanlig tonårstjej mitt emellan barn och kvinna.
På midsommarafton, då Sylvia arbetar på polisstationen och Sture är ensam hemma, blir Eva våldtagen och mördad. Hon återfinns efter några dagar i radhusområdets gemensamma lokal. Fallet blåses upp stort vilket får ödesdigra konsekvenser för flera av stadens invånare.
Efterhand faller misstankarna på Sture som förhörs och häktas. (SF:s filmdatabas)
Inspelad bl.a.  i Öregrund, Östhammar, Viggbyholmsskolan, Täby samt Los Cristianos, Teneriffa.1992
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, så har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Denna visade vi 2010 


1986 Fläskfarmen
i samarbete med Knut Pettersen. Sjukhuspatienter blir grisfarmare.
Knut Pettersen (1937-2005) Norsk skådespelare och manusförfattare. Han hade en av huvudrollerna i Fläskfarmen och vad delaktig i framtagandet av den, då den är baserad på boken han skrev.
Hans efterlevande har satt stopp för möjligheterna att visa filmen igen.

1985 Korset
Filmen som är i 3 delar á 60 minuter visades första gången den 24 februari 1985 i TV2. Idel kända skådespelare medverkade, Palle Granditsky som även spelade pappan i Mona & Marie.
Ingvar Hirdwall som sedermera medverkade i många av Lasses filmer. Asko Sarkola som spelade Pinnen i Lasses film Höjdhopparen, sist men inte minst journalisten/författaren Jan Guillou som spelar sig själv.
Tommy Johnson spelade pappan som tog lagen i egna händer. Han förstod dock att det inte hjälper att ta livet av några personer för att samhället ska förändras. Det intressanta med serien är allt rävspel mellan politikerna. Justitieministern tillsätter en ny rikspolischef (Hirdwall) som får i princip vilka resurser han vill till sitt förfogande, militärpoliser på gatorna, ett flertal militära förband, stridsvagnar osv.
Så här skriver Ted Ström om musiken till filmen KORSET - 1972 – 2011 på sin hemsida:
”Efter åren med Contact och Norrbottens Järn har jag gjort nio LP/CD i eget namn
(se diskografin) och en hel del filmmusik, inte minst till nästan alla Lasse Molins tv-serier och filmer. Jag började bygga upp en liten hemmastudio i gillestugan på Timotejstigen i Luleå och 1982 köpte jag min första portastudio. Med den gjorde jag inspelningar, som t.o.m spelades i radio av Lennart Wretlind och Kjell Alinge i Eldorado. Musiken till Lars Molins “Korset” är också gjord på Portan.”

1985 Kams – tokerier från Ådalen

Tv-film, Manus efter novell av Pelle Molin

1984 Pengarna gör mannen
Tv-film. Pierre Lindstedt som den arbetslöse Jalle som lurar till sig en stor summa pengar.

1981 Höjdhopparn. Långfilm.

Asko Sarkola spelar byfånen ”Pinnen” som blir mästare i höjdhopp. I rollistan finns även Börje Ahlstedt som spelar brottare och är ledamot i Sports styrelse. Pinnens höga hopp i Höjdhoppar'n utförs av förre landslagsmannen i höjdhopp Ingemar Nyman.
Scenerna från DN-galan är endast delvis inspelade under tävlingsdagarna. Då tilläts bara en handhållen kamera och ett minimalt team på innerplanen, och bara de nödvändigaste inklippsbilderna kunde tas under dessa dagar.
Alla övriga scener är "fejkade" på Stadion utan publik på läktarna. Några kompletteringar togs vid en fotbollsmatch.
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, så har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Denna visade vi 2011


1978 Bomsalva. Långfilm.
Roman och film 
debutromanen om tre män som dödas på ett kraftverksbygge. 
Året är 1977. Miljön är ett stort kraftverksbygge i övre Norrland. Under en lekfull kappkörning mellan två gigantiska specialfordon, vars funktion bygger på enorm styrka snarare än hastighet, möter vi den grupp som filmen handlar om. Rune, filmens huvudperson och verkmästare i 30-årsåldern, iakttar måttligt road scenen, när han passerar på väg till gruvfogdens kontor för att meddela att laddningen av berget är klar. En större rutinmässig sprängning ska genomföras. Nere i berget får vi stifta närmare bekantskap med bergsprängarna. Det är ett kollektiv av garvade individualister i olika åldrar och med olika erfarenheter, präglade av det tunga arbete som bergshantering i denna skala utgör.
Vid ett besök på ett närliggande sanatorium träffar vi Runes far som är hårt märkt av bergsprängaryrket. Han vill att sonen ska sluta -- om inte för annat så för att förhållandet mellan Rune och dennes före detta fästmö, Sonja, ska bli bra igen. Nästa dag inträffar katastrofen. (SF:s filmdatabas)
Bomsalva spelades in den 16-22 juli 1977 bl.a. i en fjärrvärmetunnel under Karlbergskanalen i Stockholm samt i Forsmark. Lasses son Rickard har en liten roll i filmen.

1975 Tjocka släkten
Tv-serie i 7 delar, regi Christian Lund. 
Serie om efterkrigsgenerationens svåra levnadsvillkor.
 Inspelad bl.a i Sollefteå och Umeå. Tjocka släkten är en politisk serie, ett angrepp på arbetarrörelsen. Tidningen VI mötte Lasse i Luleå för att diskutera detta. Läs den undet Lars Molin i menyraden och under Publicerat om Lasse.

1973 Mona och Marie
Tv-serie i 6 delar, manus tillsammans med Anita Molin och hans första tv-regi om två tonårsflickor som liftar genom Europa.
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, så har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Delar ur denna visade vi 2014


1972 Nybyggarland

TV-serien består av 13 delar á 30 min. Stornäs (del 1:1) Björnen (del 1:2) Slättermyren (del 1:3) Handelsresan (del 1:4) Rentjuven (del 1:5) Midsommar i Fatmomakke (del 1:6) Nybyggarland  har inte visats i TV sedan 1974.
Manus av Lars Molin och Åke Söderlind. Regi av Lars G. Thelestam. Musik av Berndt Egerbladh.
Nybyggarland spelades in i Vilhelmina och med många Vilhelminabor i rollerna.
Lars Molin står endast för manuskripten till avsnitt 1-6. Hans manus till del 7-13 kom inte till inspelning, vart de tog vägen vet vi/familje inte. Lars G. Thelestam regisserade (och klippte) avsnitt 1-6 och Lars Molin deltog som inspelningsledare på vissa avsnitt.
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Delar ur denna visade vi 2012 och  regissör Lars G. Thelestam var på plats och berättade om inspelningen.

1971 Väckning kl. 06.00
Tv-film, 40 min. Manus Lars Molin, regi Per Berglund.
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, så har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Denna visade vi 2015

1970 Hon kallade mej jävla mördare
Tv-film. Regi: Staffan Roos. Molins debut i  tv om långtradarchaffisen Göte som kör på en sjuåring.
Sedan Lars Molin Sällskapet drog igång Filmfestivalen – Lars Molin i våra hjärtan (2009) på de årligt återkommande Filmfestivalerna i november, så har vi visat filmer/serier som ej finns utgivna på Dvd. Delar ur denna visade vi 2014


Utmärkelser:

2004 – Sammy för Saxofonhallicken

1998 – Emmy för Den tatuerade änkan
Emmy är ett pris som sedan 1949 delas ut av National Academy of Television Arts and Sciences för prestationer inom amerikansk TV

1998 – Guldnymfen i Monte Carlo för Den tatuerade änkan

1998 – RFSU-pris på 25.000 för filmen Den tatuerade änkan

1998 – Piraten priset
"en av den svenska kulturens stora berättare får 1998 års Piraten Pris för böcker och filmer, där han med flödande fantasi, humor och medkänsla skildrat svenska människoöden, ofta sällsamma".
Piratenpriset är ett pris som delas ut av Stiftelsen Piraten priset till svenska konstutövare som är verksamma i Sverige och som arbetar i Fritiof Nilsson Piratens anda. Stiftelsen bildades i december 1987. Prissumman är numera på 75.000 kronor.

1992 - Olof Högbergplaketten
Nils Norrlandsförbundet delar ut Olof Högbergplaketten för framstående kulturell gärning. Olof Högbergs norrländska epos "Den stora vreden" (1906) är en av svensk litteraturs stora klassiker. Det är en romancykel som utspelas under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet, tiden för Det stora nordiska kriget. Högberg skildrar en frihetskamp mot ekonomiskt och andligt förtryck från en stark stat och kyrka.

1991 – Landsbygdens författarstipendium
Litterärt pris som utdelas av Studieförbundet Vuxenskolan. Stipendiet tilldelas en författare som har den svenska landsbygden som utgångspunkt. Prissumma 25.000 kronor.

1991 – Thaliapriset
Thaliapriset är ett kultur- och teaterpris som delas ut av Svenska Dagbladet sedan 1951. Priset ett diplom och en prissumma på 15.000 kronor.

1989 – Prix Futura, Berlin för Saxofonhalliken

1989 – Sammy för tv-serien Tre kärlekar

1989 – Club 100-pris för TV-serien Tre kärlekar

1988 – Bästa regipriset i Monte Carlo för Saxofonhalliken

1980 – Sherlock-priset för Bomben

1972 – Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare

1971 – Litteraturfrämjandets stipendia

 

Upp igen!