Badjävlar blir sommarteater på Öland
Teater Proximus sätter upp Lars Molins TV-film Badjävlar som teater. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö från länsteatern i Kalmar län.
För tredje året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins mest populära TV-filmer. Badjävlar är en samhällskritisk komedi som handlar om de konflikter som kan uppstå mellan ortsbefolkning och turister. Den handlar om bastukultur och mygleri i en byggnadsnämnd, om direktören som jagar sommarboende och hur vanligt folk körs över.
– Temat och handlingen är ständigt aktuell, tyvärr bör man tillägga, säger Lars Sonnesjö. Han ser fram emot att arbeta med amatörteatergruppen som han följt under flera år. Han gillar ”energin och spelglädjen” i ensemblen. Lars Sonnesjö har flera uppmärksammade uppsättningar bakom sig, bland annat dockteatrarna ”Den lilla fule ölänningen”, ”En stund på jorden” och ”Signe i fönstret”.  Han har tidigare också både regisserat och skrivit manus.
Produktionen bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande. Årets uppsättning är den största någonsin med 16 skådespelare.
– Vi är otroligt tacksamma mot Lars Molins barn. Att vi får använda manusen från TV-filmerna är en ovärderlig rikedom för oss, säger Jonas Hellberg, ansvarig för manusbearbetningen. Lars Molins barn är inbjudna till premiären som är den 19 juli och de har redan tackat ja till att komma.
Handlingen är förlagd till Öland och byn Södvik i nutid. För första gången spelar föreningen utomhus. Spelet sker i vacker miljö vid Södviks Gästgivaregård. Speltiden är beräknad till cirka två timmar och totalt hålls nio föreställningar. Vid frågor kontakta Jonas Hellberg, Teater Proximus, 070-670 05 72
Teater Proximus är en amatörteaterförening på Norra Öland som bildades 2001.
År 2008 inleddes samarbetet med Lars Molins familj. Det ledde till att TV-filmerna ”Kunglig Toilette” och ”Midvinterduell” sattes upp som sommarteater i Källa Bygdegård 2008 och 2009. Föreställningarna spelades för fullsatta salonger och fick ett fint mottagande från såväl publik som recensenter.


Kunglig toilette och historien om hur den blev till teater i Sollefteå
Egentligen började allt på ett kommunstyrelse möte. Dagordningen hade varit lång och mötet led mot sitt slut. Då plötsligt var det någon, jag minns inte vem, som väckte alla deltagarna genom att säga: ” Ja allt är inte klart ännu, men om det går vägen så kommer nog drottningen hit och inviger….” Ja jäklar. Ni skulle ha hört hur det lät i plenisalen. Alla som nyss suttit och bara väntat på att mötet skulle ta slut, kanske funderat över middan eller vad kvällen skulle innehålla, var plötsligt aktiva deltagare i det sorl och mummel som bröt ut. Lösryckta ord i lokalen, ord som ”drottningen?, vad ska man ha på sig?, tror ni kungen följer med?” fick mina tankar att vandra åt ett helt annat håll. I mitt huvud spelades sekvenser ur Lars Molins film upp. Bilder som fick mina läppar att dras till ett stort leende och samtidigt bestämde jag mig. Kommer drottningen, ja då jävlar ska jag se till att vi bjuder på en föreställning av Kunglig toilette.

Så började jobbet med att ta en av Lars Molins allra bästa filmer till teaterscenen. Jag gav mig in i arbetet med stor respekt. Lars Molin har alltid betytt väldigt mycket för mig. Hans böcker och filmer har följt mig igenom livet. Allvar och humor som har blandats och format mig. Böcker som har tummats gång på gång. Filmer som följt mig och som tål att ses hur många gånger som helst. Lassas var den första boken, Badjävlar den första filmen, båda två formade mig politiskt under min uppväxt.

Att göra teater av en film är inget lätt jobb. Tidigt bestämde jag mig för att hålla mig till Molins manus så mycket det gick, få bearbetningar mer omstrukturering. Men allt med stor respekt. Samtidigt som jag skrev så dök bilderna av scenerna upp i huvudet och då jag lagt fingrarna vid tangentbordet vid slutscenen så var allt klart. Jag visste precis hur det skulle se ut. Hur vi skulle klara de snabba scenväxlingarna, de långsamma scenväxlingarna, hur ljuset skulle få styra och vad vi behövde för ljud för att klara av det. En annan ide hade också fötts. Jag behövde en pensionärskör.

Nu var det bara att samla ihop en ensemble. Sollefteå amatörteater, men det behövdes betydligt fler personer än vanligt. Inga problem. Intresset var jättestort och under några månader repade vi, byggde kulisser och hade skitkul. PRO kören ställde upp. Det kunde inte bli bättre.

Men naturligtvis funderade jag inför premiären på vad jag gett mig in på. Kunglig toilette. En av Molins mest uppskattade och sedda filmer. Säkert skulle alla i publiken ha någon relation till den och komma med synpunkter efteråt. Ungefär som när man gör film av en känd roman. ”Jaa, boken var bättre” Men skit i Jante, det skulle Lars Molin ha gjort och det har jag lärt mig av honom. Så i april var det stor premiär och publiken kom, njöt och skrattade precis som vi önskat. Och vi hade jätteroligt.

Vi gjorde 6 föreställningar för utsålda hus under slutet på april, början på maj och nu verkar det vara dags igen. En förfrågan har kommit från en släktförening som vill ha den i samband med en återträff. Så vi repeterar och planerar för ytterligare föreställningar under sommaren 2010. Håll ögonen öppna för datum. Föresten, någon drottning dök aldrig upp, men teaterföreställning blev det. Slutsatsen måste bli att skådespel och skådespelare är mer pålitliga än både politiker och kungahus. Eller???
Med varma hälsningar Lars Enberg

Tre Kärlekar av Lars Molin - Spelades hösten 2008 på Stora Scenen FolkTeatern i Göteborg
En släktkrönika om makt och kärlek. Denna hisnande kärlekshistoria och mäktiga berättelse utspelar sig i brytningen mellan då och nu. En generös föreställning med mycket musik och stort hjärta, baserad på Lars Molins älskade TV-serie.
Dramatisering: Niklas Hjulström och Kjell Sundstedt.
Regi: Niklas Hjulström. Medverkande: Hanna Bogren, Göran Ragnerstam, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström m fl.

 

Upp igen!