Pressmeddelande från Teater Proximus
Trosnäs den 10 maj 2012

Potatishandlaren blir sommarteater på Öland
Teater Proximus sätter upp Lars Molins TV-film Potatishandlaren som teater. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö, från Byteatern/ Länsteatern i Kalmar län.

För fjärde året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins mest populära TV-filmer. Potatishandlaren är en kärlekskomedi som handlar om Märta, en medelålders kvinna som fortfarande bor tillsammans med sin far, änklingen Johansson, på dennes bondgård. Johansson oroar sig över att Märta aldrig ska hitta en make. Men så en dag kommer potatishandlaren Sture till gården…

Potatishandlaren hade premiär 1996 och tillhör en av Lars Molins senare TV-filmer. Filmen är uppskattad av publiken och innehåller flera dråpliga och numera klassiska scener som har en hög igenkänning. Filmmanuset baserar sig på en novell av Ulla Ekh ur samlingen "Ingrid Bergmans fötter" som publicerades 1985.

– Jag har haft kontakt med Ulla Ekh och använt mig av hennes efterföljande böcker om Märta och Johansson. På så sätt har jag kunna bygga ut berättelsen med karaktärer och händelser skriva av ursprungsförfattaren, vilket känns roligt. Därtill har jag kryddat handlingen med kärleksrivalitet, förvecklingar och naturligtvis en Ölandsanpassning, säger Jonas Hellberg, ansvarig för manusbearbetningen liksom tidigare år.

– Repetitionerna är i full gång och jag ser fram emot ännu en sommar med teater på norra Öland, säger Lars Sonnesjö som regisserar även i år. Han trivs med att arbeta med amatörteatergruppen som han följt under flera år. Lars Sonnesjö har flera uppmärksammade uppsättningar bakom sig, bland annat dockteatern ”Den lilla fule ölänningen” och nu senast ”Lockfågeln”. Han har tidigare också både regisserat och skrivit manus.

Produktionen av Potatishandlaren bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande.

– Det är en stor förmån att få arbeta med ett sådant välarbetat och uppskattat manus. Vi är tacksamma mot Lars Molins barn, säger Jonas Hellberg. Lars Molins barn är inbjudna till premiären som är den 17 juli.

Spelet sker i vacker miljö vid Södviks gamla Gästgivaregård på norra Öland. Speltiden är beräknad till cirka två timmar och totalt hålls tolv föreställningar.

Medverkar gör Erling Berg, Emma Wickman, Urban Petersson, Agneta Berg, Jonas Hellberg, Rosie Petersson, Christian Gustavsson, Taina Boberg, Christer Horn, Herbert Zander och Mari Almljung.

Speldagar 17, 19, 21, 22 (endast matiné kl 16.00), 23, 24, 26, 27, 28 och 29 juli kl. 19.00. Den 22:e endast matiné kl 16.00. Den 28:e och 29.e spelas föreställningen även kl 16.00.

Biljetterna kostar 120 kronor och försäljning sker en timme innan föreställning samt genom telefonbokning 0480 - 98 00 48, kl. 10.00 -12.00. Det går även att boka middagspaket på www.sodviksgastgivaregard.se

Teater Proximus får stöd av Sparbanksstiftelsen Öland, Borgholms kommun och Vuxenskolan.

Teater Proximus är en amatörteaterförening på Norra Öland som bildades 2001. År 2008 inleddes samarbetet med Lars Molins familj. Det ledde till att TV-filmerna ”Kunglig Toilette” och ”Midvinterduell” sattes upp som sommarteater i Källa Bygdegård 2008 och 2009. 2011 sattes ”Badjävlar” upp vid Södviks Gästgivaregård. Föreställningarna spelades inför fullsatt publik och fick ett fint mottagande från såväl publik som recensenter.

Vid frågor kontakta Jonas Hellberg, Teater Proximus, 070-670 05 72 eller Lars Sonnesjö, 073-987 21 02.

Upp igen!