DTa 720x480px 170127

Det är för första gången i en professionell scenversion som den sätts upp som teater på Scala teatern i Stockholm med premiär den 7 september 2017

Huvudrollen Ester gestaltas av Ann Petrén och de uppvaktande kavaljererna spelas av Björn Kjellman.
Läs mer och boka på: http://www.scalateatern.se/biljetter/den-tatuerade-ankan/

Familjen Holger eldar pengar w

Teater Proximus ska i sommar sätta upp Lars Molins TV-serie Jag är ingen zoombie! som utomhusteater på norra Öland.
Föreställningen är en komisk pjäs om den stressade familjeförsörjaren Holger som en dag får nog. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö och manusbearbetningen Jonas Hellberg. Premiär den 19 juli.

För sjunde året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins TV-filmer.
 I år har valet fallit på TV-serien Zoombie som sändes av Sveriges Television i tre delar 1982. Föreställningen handlar om Holger som en dag får höra att han är en "jävla zombie". Trött på kontorslivet och alla problem där hemma, bestämmer han sig plötsligt för att sluta gå till jobbet och vara ”bankomat” åt sin familj. Han eldar upp alla kontanterna och kreditkorten på utegrillen. Med metspöet under armen tar han dagen som den kommer. Holgers uppbrott skapar kaos i familjen. Vem ska nu betala för deras shopping, gymkort och mobilräkningar? Kommer ”den gamle" Holger att komma tillbaka?  
Så här beskrev Lars Molin sin TV-serie:
”Jag är ingen Zoombie är en familjekomedi med mannen i centrum. Det är en vacker och sedelärande berättelse om en lönnfet, medelålders och livskrisande mellanchef på Försäkringskassan. Vi får följa den av familjen hånade och utnyttjade Holger Jacobsson i hans svåra kamp, från förpuppning till flygvärdig fjäril.”
– Det är en modern och tidlös pjäs. Den ställer frågan om det är möjligt att ta sig ur livets evigt snurrande ekorrhjul. Föreställningen ger ett hoppfullt svar. Det går att förändra sitt liv, säger Lars Sonnesjö, regissör. 
– Jag ser stora likheter mellan Den tatuerade änkan och Zoombie. Här låter Lars Molin familjeförsörjaren Holger fly från det tunga ansvaret med jobb, fru och barn. I den tatuerade änkan var det Ester som flydde från hemmets bojor. Zoombie är en slags svensk version av amerikanska filmen Falling Down. Men istället för att gå lös med basebollträ och gevär så tar Holger sitt metspö under armen och dricker lite hembränt med grannen, säger Jonas Hellberg, ordförande i Teater Proximus som bearbetat manuset.
Vid sidan av familjen så innehåller pjäsen flera andra fina rollgestalter, som exempelvis den filosoferande fiskaren Ernst-George och den sjukskrivne läraren Beda med bakgrund i kemi.
– Vi har startat repetitionerna. Ensemblen består av nio skådespelare. Vi ser fram emot ännu en teatersommar på norra Öland, säger Lars Sonnesjö som regisserar för femte året. Till vardags arbetar Lars Sonnesjö som skådespelare på Byteatern, Kalmar läns teater, nu aktuell med pjäsen Himladrumlar.
Uppsättningen av Jag är ingen zoombie! bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande. Spelet sker i vacker miljö vid Södviks gamla Gästgivaregård på norra Öland. Totalt spelas 12 föreställningar.
 Medverkar gör: Jonas Hellberg, Emma Wickman, Simon Almljung, Klara Hallengren Hellberg, Bernt Lind, Mari Almljung, Herbert Zander, Elisabeth Zander och Christian Gustafsson.
 Speldagar: 19/7, 21/7, 23/7, 24/7*, 25/7, 26/7, 28/7, 30/7* och den 31/7* klockan 19:00. * Föreställningen spelas även klockan 15:00  

Biljettpriset är 150 kronor och försäljningen sker genom Ölands Turistbyrå, 0485-890 00 eller www.olandsturist.se. Biljetterna börjas säljas från och med idag onsdag. Föreställningen görs med stöd av Borgholms kommun och Vuxenskolan.
Vid frågor kontakta Jonas Hellberg, Teater Proximus, 070-670 05 72
eller Lars Sonnesjö, 073-987 21 02.
Läs mer på www.teaterproximus.se 

saxofon

Teater Proximus sätter upp TV-klassikern Saxofonhallicken av Lars Molin.
Ytterligare information: http://www.teaterproximus.se 
Lars Molin såg sin film Saxofonhallicken som ”en betraktelse om Stadshotellet som ungdomsgård för vuxna”. Han presenterar oss för galleriet av människor på ett stadshotell i en helt vanlig småstad. Uppklädda gäster, en flott handelsresande, packade gäster, en otrogen äkta man och så dansbandet Nils Everts som spelar "Petite fleur" om och om igen. Allt för att hjälpa en frånskild tvåbarnsmamma att få en lyckad kväll. Det är den enda melodi hon grejar att dansa till. En hyllning till det svenska stadshotellet.
För regin står Lars Sonnesjö och manusbearbetningen Jonas Hellberg.
Premiären är den 15/7 utomhus vid Gamla Gästgivaregården i Södvik på norra Öland. Biljett 150 kronor, försäljning Ölands Turistbyrå. 

saxofon2w

Torshälla 22.07.2013

För fjärde året fick vi möjlighet att kombinera semestertripp till Öland med att se en produktion av Lars Molin vid Sörviks gamla Gästgivaregård.
Det här året var det ”Den tatuerade änkan”, som bearbetats och gestaltats av Teater Proximus, en amatörteaterförening på norra Öland. Som tidigare år ger man produktionen en lokal prägel, med humoristiska kängor åt samhället i stort och smått.

Vi skrattade gott åt änkans bravader, men litet fastnade också skrattet i halsen, när man såg bilden av en kvinna, som i åratal kämpat för sin familj och bara tagits för given. När hon sedan får möjlighet att förverkliga sina egna önskemål, upptäcker plötsligt omgivningen hennes förtjänster och försöker återföra henne till den smala vägen.

Man brukar ju tala om ”att pengarna gör mannen”, men som vanligt tänker ju vår käre Lars Molin på tvärs mot det vanliga och låter kvinnan inta rollen av den som kan välja och vraka. Lite får mig pjäsen att tänka på Molières farser och satir över samhället. De bästa skådespelarprestationerna får väl tillskrivas änkan (Elisabeth Zander), prästen (Erika Wickman)och advokaten (Jonas Hellberg), som även svarade för bearbetning av manus. Men hela teatergänget förtjänar en eloge för gott humör och väl genom förd föreställning.

När sedan vädret var så ljuvligt som på premiärkvällen, så kan man inte säga annat än att det var en riktigt lyckad kväll. En nyhet för året var den fantastiska vridscenen, som öppnade för nya möjligheter.
Ett tips: gör som vi, boka in en natt på Sörviks gamla Gästgivaregård, ät deras teatersupé med ett glas vin, se ”Den tatuerade änkan” och avsluta med en uppfriskande promenad i den Öländska sommarnatten.

Birgitta och Göran Johansson

Teater Proximus sätter upp Lars Molins prisbelönta TV-film Den tatuerade änkan som utomhusteaterpå Öland i sommar.
För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö. För femte året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins TV-filmer. Detta ”5-årsjubileum” firas med att teatergruppen spelar Lars Molins mest hyllade och prisbelönta TV-film.
Speldagar: 16/7, 18/7, 20/7, 21/7 *, 22/7, 23/7, 25/7, 27/7 och den 28/7** klockan 19.00. * 21/7 endast matiné klockan 15.00. **28/7 spelas föreställningen även klockan 15.00.
Biljettpriset är 130 kronor och försäljningen kommer att ske genom Ölands Turistbyrå, 0485-890 00 eller www.olandsturist.se.

Som vi berättat tidigare så kommer Västerbottens teatern att spela TRE KÄRLEKAR även i år. För dej som tänkt åka upp/ner till Skellefteå för att se teaterversionen av Tre Kärlekar meddelar man att biljetterna börjar ta slut!

Det är fantastiskt med ett sådant gensvar, vi har spelat för utsålda hus varje kväll, vi måste till och med låna in stolar från Hembygdsmuseet, säger Jonas Hellberg, entusiastisk ordförande i föreningen Proximus.

Pressmeddelande från Teater Proximus
Trosnäs den 10 maj 2012

Potatishandlaren blir sommarteater på Öland
Teater Proximus sätter upp Lars Molins TV-film Potatishandlaren som teater. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö, från Byteatern/ Länsteatern i Kalmar län.

För fjärde året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins mest populära TV-filmer. Potatishandlaren är en kärlekskomedi som handlar om Märta, en medelålders kvinna som fortfarande bor tillsammans med sin far, änklingen Johansson, på dennes bondgård. Johansson oroar sig över att Märta aldrig ska hitta en make. Men så en dag kommer potatishandlaren Sture till gården…

Västerbottensteatern sätter upp Tre kärlekar av Lars Molin. Premiär 16 juni 2012.
Är ni intresserade - boka biljetter premiären är redan slutsåld!
Föreställningarna blir på sommarteater i Nordanåparken, en fantastisk plats bredvid älven i Skellefteå!
Tre kärlekar handlar om tre generationer. En fors. Ett kraftbolag. Andra världskriget tar slut, men för familjen Nilsson har striderna bara börjat...

Lär mer på deras hemsida här

Badjävlar blir sommarteater på Öland
Teater Proximus sätter upp Lars Molins TV-film Badjävlar som teater. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö från länsteatern i Kalmar län.
För tredje året iscensätter Teater Proximus en av Lars Molins mest populära TV-filmer. Badjävlar är en samhällskritisk komedi som handlar om de konflikter som kan uppstå mellan ortsbefolkning och turister. Den handlar om bastukultur och mygleri i en byggnadsnämnd, om direktören som jagar sommarboende och hur vanligt folk körs över.
– Temat och handlingen är ständigt aktuell, tyvärr bör man tillägga, säger Lars Sonnesjö. Han ser fram emot att arbeta med amatörteatergruppen som han följt under flera år. Han gillar ”energin och spelglädjen” i ensemblen. Lars Sonnesjö har flera uppmärksammade uppsättningar bakom sig, bland annat dockteatrarna ”Den lilla fule ölänningen”, ”En stund på jorden” och ”Signe i fönstret”.  Han har tidigare också både regisserat och skrivit manus.
Produktionen bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande. Årets uppsättning är den största någonsin med 16 skådespelare.
– Vi är otroligt tacksamma mot Lars Molins barn. Att vi får använda manusen från TV-filmerna är en ovärderlig rikedom för oss, säger Jonas Hellberg, ansvarig för manusbearbetningen. Lars Molins barn är inbjudna till premiären som är den 19 juli och de har redan tackat ja till att komma.
Handlingen är förlagd till Öland och byn Södvik i nutid. För första gången spelar föreningen utomhus. Spelet sker i vacker miljö vid Södviks Gästgivaregård. Speltiden är beräknad till cirka två timmar och totalt hålls nio föreställningar. Vid frågor kontakta Jonas Hellberg, Teater Proximus, 070-670 05 72
Teater Proximus är en amatörteaterförening på Norra Öland som bildades 2001.
År 2008 inleddes samarbetet med Lars Molins familj. Det ledde till att TV-filmerna ”Kunglig Toilette” och ”Midvinterduell” sattes upp som sommarteater i Källa Bygdegård 2008 och 2009. Föreställningarna spelades för fullsatta salonger och fick ett fint mottagande från såväl publik som recensenter.


Kunglig toilette och historien om hur den blev till teater i Sollefteå
Egentligen började allt på ett kommunstyrelse möte. Dagordningen hade varit lång och mötet led mot sitt slut. Då plötsligt var det någon, jag minns inte vem, som väckte alla deltagarna genom att säga: ” Ja allt är inte klart ännu, men om det går vägen så kommer nog drottningen hit och inviger….” Ja jäklar. Ni skulle ha hört hur det lät i plenisalen. Alla som nyss suttit och bara väntat på att mötet skulle ta slut, kanske funderat över middan eller vad kvällen skulle innehålla, var plötsligt aktiva deltagare i det sorl och mummel som bröt ut. Lösryckta ord i lokalen, ord som ”drottningen?, vad ska man ha på sig?, tror ni kungen följer med?” fick mina tankar att vandra åt ett helt annat håll. I mitt huvud spelades sekvenser ur Lars Molins film upp. Bilder som fick mina läppar att dras till ett stort leende och samtidigt bestämde jag mig. Kommer drottningen, ja då jävlar ska jag se till att vi bjuder på en föreställning av Kunglig toilette.

Så började jobbet med att ta en av Lars Molins allra bästa filmer till teaterscenen. Jag gav mig in i arbetet med stor respekt. Lars Molin har alltid betytt väldigt mycket för mig. Hans böcker och filmer har följt mig igenom livet. Allvar och humor som har blandats och format mig. Böcker som har tummats gång på gång. Filmer som följt mig och som tål att ses hur många gånger som helst. Lassas var den första boken, Badjävlar den första filmen, båda två formade mig politiskt under min uppväxt.

Att göra teater av en film är inget lätt jobb. Tidigt bestämde jag mig för att hålla mig till Molins manus så mycket det gick, få bearbetningar mer omstrukturering. Men allt med stor respekt. Samtidigt som jag skrev så dök bilderna av scenerna upp i huvudet och då jag lagt fingrarna vid tangentbordet vid slutscenen så var allt klart. Jag visste precis hur det skulle se ut. Hur vi skulle klara de snabba scenväxlingarna, de långsamma scenväxlingarna, hur ljuset skulle få styra och vad vi behövde för ljud för att klara av det. En annan ide hade också fötts. Jag behövde en pensionärskör.

Nu var det bara att samla ihop en ensemble. Sollefteå amatörteater, men det behövdes betydligt fler personer än vanligt. Inga problem. Intresset var jättestort och under några månader repade vi, byggde kulisser och hade skitkul. PRO kören ställde upp. Det kunde inte bli bättre.

Men naturligtvis funderade jag inför premiären på vad jag gett mig in på. Kunglig toilette. En av Molins mest uppskattade och sedda filmer. Säkert skulle alla i publiken ha någon relation till den och komma med synpunkter efteråt. Ungefär som när man gör film av en känd roman. ”Jaa, boken var bättre” Men skit i Jante, det skulle Lars Molin ha gjort och det har jag lärt mig av honom. Så i april var det stor premiär och publiken kom, njöt och skrattade precis som vi önskat. Och vi hade jätteroligt.

Vi gjorde 6 föreställningar för utsålda hus under slutet på april, början på maj och nu verkar det vara dags igen. En förfrågan har kommit från en släktförening som vill ha den i samband med en återträff. Så vi repeterar och planerar för ytterligare föreställningar under sommaren 2010. Håll ögonen öppna för datum. Föresten, någon drottning dök aldrig upp, men teaterföreställning blev det. Slutsatsen måste bli att skådespel och skådespelare är mer pålitliga än både politiker och kungahus. Eller???
Med varma hälsningar Lars Enberg

Tre Kärlekar av Lars Molin - Spelades hösten 2008 på Stora Scenen FolkTeatern i Göteborg
En släktkrönika om makt och kärlek. Denna hisnande kärlekshistoria och mäktiga berättelse utspelar sig i brytningen mellan då och nu. En generös föreställning med mycket musik och stort hjärta, baserad på Lars Molins älskade TV-serie.
Dramatisering: Niklas Hjulström och Kjell Sundstedt.
Regi: Niklas Hjulström. Medverkande: Hanna Bogren, Göran Ragnerstam, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström m fl.

 

Upp igen!