BAKGRUND
Florence Åkergren-Åberg var under många år Lars Molins filmklippare på SVT Drama. När Lars Molin hastigt gick bort 1999 var Daniel Alfredsson dramachef och Helene Curman chef. Det var Florence Åkergren-Åbergs förslag till ledningen att de skulle skapa en minnesfond för Lars Molin, vilket också gjordes och SVT, Dramatikerförbundet samt familjen Molin bidrog med en summa pengar till fonden.
Under flera år satt Florence Åkergren-Åberg Florence med i stipendiefondens juryn. SVT Drama och Dramatikerförbundet bildade den 9 januari 2004 en gemensam stiftelse till minne av författaren, dramatikern och regissören Lars Molin.
Stiftelsens ändamål är att främja goda berättare i Lars Molins anda, och föra arvet från honom vidare. Därför har man instiftat ett stipendium på 10.000 kronor i Lars Molins namn. Stipendiet ska tilldelas förtjänta dramatiker i vårt land.
2010-11-04
"2008 och 2009 delades inte stipendiet ut vilket berodde på att SVTs organisation förändrats och att överlämnandet av ansvar varit otydligt. Jag tror och hoppas vidare att Stiftelsen ska ha nära och bra kontakt med Lars Molin sällskapet i olika frågor"
Stefan Baron, fd. programchef Drama, SVT , Stockholm

 

STIPENDIATER

Foto: www.svt.se Foto: Pontus Lundahl /TT2016 - Ulf Kvensel
I år gick Lars Molin stipendiet till Ulf Kvensel.
Ulf är skådespelare, manusförfattare och regissör och har bl.a spelat med i Vi hade i alla fall tur med vädret. Han har skrivit manuset till biofilmen Bäst före samt regisserade 2012 Annika Bengtzon-Livstid.

Motiveringen till stipendiet:
En komisk författare med uttalat dramatiska ambitioner.
Spegeln han håller upp framför oss, är bara en anings av en aning förvrängd, så vi ska kunna tro att det är en sådan där skrattspegel, som visar figurer och situationer vi aldrig möter i levande livet. Men sanningen är den, att det är precis vad vi gör hela tiden, det är bara det, att vi blivit blinda för hur extremt och parodiskt det egentligen är.

Så ger han oss en chans, att se på allt det där med ny distans, medan det motsägelsefulla i människonaturen blommar ut i gestaltningen av prestige, girighet och dålig självkänsla.
När det alltför anspråksfulla drabbas av ofrivillig komik, och strategier och maskhållning avslöjar mer än det lyckas dölja, får vi ett antal lektioner i Konsten Att Vara Människa som bygger på idel varnande exempel. ”Om Du gör så, blir Det så här..!”

Dramatik kommer alltid med ett erbjudande att få leva någon annans liv, fantisera, och få en chans att ta risker på låtsas, medan man sitter trygg. Årets Stipendiat besparar oss mycket!
Med en produktion som präglas av noggrant utformade karaktärer och drastiskt kärleksfulla klichéer, alla skildrade med lika stor mänsklighet, och en humor, som inte väjer för sanningens brutalitet och helt saknar behagsjuka blir Ulf Kvensler en pristagare som arbetar helt i Lars Molins anda! av Birgit Hageby/Dramatikerförbundet

 



2015 - Jonas Gardell
jonas gardellDet blev författare, dramatiker och komiker Jonas Gardell som den 25 november fick motta årets Lars Molin stipendium.
Prisutdelningen skedde i studio 2 i TV-huset i Stockholm och Lars Molin Sällskapets ordförande var på plats för att gratulera stipendiaten och överräcka Lars Molins samlade filmklassiker. 
(Foto: Vihem Stokstad,TT)                                

Hela motiveringen lyder: ”Pajazzo gråter invärtes för att vi andra ska få skratta, känna igen varandra, förstå och få ökat livsmod.
En stor och alldeles storartad clown för vår tid tog av sig masken och visade sig i hela sin nakenhet.
Genom en kärleksfull behandling av en brutal verklighet och en hänsynslös sanningslidelse, tvingade han oss ur våra trygghetszoner. Hans starka tro på var och en av oss fick oss att tro på honom.
Med sin tjurskalliga envishet måste denna Gossen Ruda älskas tillbaka.
Hans förmåga att, på ett avväpnade humoristiskt sätt och med djup medmänsklighet, föra fram angelägna budskap i konstnärlig form gör Jonas Gardell till en pristagare, helt i Lars Molins anda.
Vi tar tacksamt emot clownens tårar, som de kostbara pärlor de är, med våra bara händer!”

 

2014 - Maria Blom

Maria och Rickard 2Det blev manusförfattaren, regissören och dramatikern Maria Blom som på måndagen fick ta emot årets Lars Molin-stipendium.
Priset som är på 25 000 kronor delades ut i Berns Salonger och Sällskapet var på plats och gratulerade med en samling av Lars Molins klassiker. Och man delade ut stipendiet på Stockholms Filmfestival för att fira att priset i år fyller tio år.
Maria Blom har gjort filmer som Masjävlar, Nina Frisk och hallåhallå. Hon har också skrivit och regisserat ett tiotal pjäser.
I juryns motivering står bland annat att hon får priset "för all sin förståelse för och all sin kärlek till nästan, för sin humor, berättarglädje och förmågan att skapa möten i drastiska situationer".
Lars Molin-stipendiet instiftades 2004 av SVT och Sveriges Dramatikerförbund till minne av författaren, dramatikern och regissören Lars Molin.
För dej som vill veta mer om Maria rekommenderar jag en artikel i Kommunalarbetaren: 
http://www.ka.se/uska-stjarna-i-bloms-nya-film 
På bilden ses Lars Molins son Rickard gratulera och krama om Maria.

 

Erik Haag2013 - Erik Haag
Erik Haag är regissör, manusförfattare, och programledare. Han har bland annat skrivit manus och regisserat tv-serien Pappas pengar.
Han har arbetat med en mängd radio- och tv-produktioner. Bland annat Landet brunsås och Historieätarna.
Priset på 25 000 kr delades ut vid en ceremoni under Lars Molin Sällskapets Filmfestival i Östhammar 

Juryns motivering:
En nyfiken pratmakare, som med glupande aptit och frustande entusiasm, kastar sig över varje frågeställning, med en till synes, omedveten naivitet. Bakom masken av ironi och påstridighet, lyser en oförställd glädje fram, och under yvigheten skymtar gedigna kunskaper.
Genom en balansakt mellan skratt och tokroliga krumsprång, bär han fram de frågor, som många av oss glömmer att ställa, barnets rättmätiga frågor om vårt absurda och orättvisa samhälle.
Med sin stora, vildsinta hjärta och personligt hållna reflektioner, som vill underhålla oss och göra oss visare, blir han en berättare, helt i Lars Molins anda.

På bilden ses förutom Erik Haag, Sveriges Dramatikerförbunds dåvarande ordförande Birgit Hageby

stip13

Läs artikel på UNT.se

Läs artikel på SVT

 


Lars Lundstrom2012 - Lars Lundström
Lars Lundström får sitt pris för sina uppmärksammade tv- och filmdramatiseringar, bland annat SVT-serierna "Pistvakt", "tusenbröder" och "Äkta människor".

Hela motiveringen lyder:
"För ett myller av karaktärer, som bryter mot det förväntade, för att de, tagna ur verkligheten, inte anpassats, förenklats eller förytligats för att passa filmdukens glatta yta. För pistvaktens personligheter i glesbygdens yttersta utpost, som dryver desperata friluftsprojekt med aldrig sinande hojtillbehör. Och för storheten hos den lille mannen, som väljer brottets bana, trängd av en olöslig livsekvation, ett öde bland tusen bröder, alla skildrande med samma inkännande trovärdighet.
Och för skapandet av en av framtidens världar och en tillvaro, där människans längtan efter kravlös kärlek och perfektion, förkroppsligas i ett anonymt robotutbud, som efter ägarnas besvikelser och mänskliga tillkortakommanden, blir alltmer individualistiskt. Med all teknik och realistiskt våld, så blir det ändå till slut humorn och relationerna, som gör Lars Lundströms värld unik och levande, helt i Lars Molins anda."
http://www.unt.se/osthammar/lars-lundstrom-arets-molin-stipendiat-1952790.aspx



stipendater20112011- Martina Bigert och Maria Thulin
är årets Lars Molin stipendiater
Författarna och dramatikerna Maria Thulin och Martina Bigert tilldelades den 12 november 2011 årets Lars Molin stipendium. Priset får de för TV-serien Gynekologen i Askim som sänts i två säsonger i SVT. Priset på 15 000 kr delades ut vid en cermoni under Lars Molin Sällskapets Filmfestival i Östhammar

Juryns motivering:

Livet utan försköning och människans natur i berättelser, som oupphörligen fängslar, med sina våldsamma kränganden mellan sorg och smärta, glädje och harmoni. Kontrasten mellan fina fasader och livet därinnanför, har gett en klassisk psykoanalytisk ingång till karaktärer, som vackra, groteska, blekfeta och åldrande, får utforska livets villkor, kämpande emot allt ifrån egoism till känslohämningar. Ömsom naiva och dumdristiska, ömsom kloka och uppoffrande, vinglar de mellan svart depression och den intensivaste extas. Så blir en vanlig gråsten, som behandlas med tragikomiska slipmedel till sist en glittrande svart diamant skapad av Martina och Maria helt i Lars Molins anda. Vi gläds åt de många fasetterna!


2010 - Christina Herrström
författare, manusförfattarechristina_herrstrom

Juryns motivering:
"Christina har sitt eget, högst personliga sätt att berätta om människans levnadsvillkor. Högt älskade TV-serier som EBBA OCH DIDRIK, GLAPPET och DAMEN I HANDSKAFFÄREN och filmer som TUSEN GÅNGER STARKARE, är skrivna med starkt engagemang och djup angelägenhetssträvan. Herrströms orädda sätt att behandla tunga teman, med mycket humor och stor kärlek till sina karaktärer, gör henne till en värdig Molin-stipendiat.

 

 

ulf_malmros2007 - Ulf Malmros, regissör, manusförfattare och klippare som bl.a. skrivit manus till Den bästa sommaren med Kjell Bergqvist i huvudrollen.

Juryns motivering:
"Ulf Malmros är en av de få filmmakare idag som medvetet satsar på udda och originella berättelser och karaktärer. Genom hela sin långa produktion har han konsekvent utforskat bildspråkets möjligheter, och lyckats skapa ett eget och djupt personligt tilltal vi känner alltid igen en Malmrosfilm. Han blandar humor, vemod, satir och livsglädje".

 

Lisa-Ohlin

2006 - Lisa Ohlin, manusförfattare
ochregissör. Hennes publika genombrott kom 1998 med filmen Veranda för en tenor? som belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll (Krister Henriksson).
Juryns motivering:

”För ett regi- och författarskap som kännetecknas av alldeles vanliga människor i dom bärande rollerna, skildrade med inkännande värme, ibland med drastisk komik, men alltid med allvaret i botten. Vare sig hon själv är författare eller samarbetar med andra, gör hon film och tv med en alldeles egen röst och med ett personligt avtryck, helt i Lars Molins anda.

 

magnus_nilsson2005 - Magnus Nilsson, dramatiker, skådespelare och regissör som bl.a. skrivit manus till filmen Min tjocke far med Rolf Lassgård i huvudrollen.
Juryns motivering
:
För en dramatik där det tydliga avstampet i egna erfarenheter skapar stark identifikation och de djupa rötterna i det lokala landskapet gör utblicken så mycket vidare. Med kritisk och kärleksfull hållning till människor och en klarsyn som inte utesluter humor och sentiment, är han en stipendiat helt i Lars Molins anda
.

 

 

peter_birro2004 - Peter Birro, Peter Birro är författaren och dramatikern som gjort sig känd som vår kanske främste skildrare av det nya Sverige.
Juryns motivering:
För ett dramatiskt författarskap som i drastiska formuleringar utmanar våra vanföreställningar om ett välmående Sverige, som med ursinnig humor ger röst åt våra mest utsatta, och som med stark social inlevelse tränger bortom slentrianberättandets schabloner, helt i Lars Molins anda

Upp igen!